2008. július 25., péntek

A jó,a rossz és az álszent

Ma reggel egy rövid gondolatfutam,csak úgy...(persze egy kis reklámmal is színesitve)

Idézet a HVG budapesti rendőrfőkapitánnyal készitett interjújából:

"A vesztegetésekkel kapcsolatban pedig az a véleményem, hogy ha egy eset van, az is sok. Ám azt gondolom, hogy a magyar rendőrségen, ahol 45 ezren dolgoznak, a többség nem téved meg, tisztességgel végzi a munkáját, a korrupciós cselekmények száma javuló tendenciát mutat. A kérdés csak az, hogy milyen szintű a korrupció. Ami szerintem szervesen összefügg a társadalom erkölcsi normájával. Nyilván azokban az országokban, ahol nagyon jogkövetők az emberek, azok a rendőrök is. A magyar testület tagjai igyekszenek kitaszítani a soraikból a megtévedt embereket."

Megvan a maga logikája...Ha a társadalom erkölcsös,az a rendőr is.Ha nem,akkor nem.
Jó:a társadalom erkölcse képes hatni bármilyen közegre.Ha nő az erkölcsi mércénk,csökken a korrupció.Az erkölcsök helyreállitása önmagunkban kezdődik és kihat a nagyobb közegre.
Rossz:ha a társadalom jogkövető magatartása összefügg a rendőrség korrupciós mutatóival.Mert a korrupció csak akkor van ,ha van aki fogadókész rá.Sőt.Ha van aki el is fogadja.
Álszent:az idézet utolsó sora...

Nyilván a fenti idézet származhatna bármilyen szervezet vezető,politikus(uhh..) szájából, a rendőrség helyére behelyettesitve saját szervezetét,közegét.Az üzenet pedig mégis nekünk szól.Mi vagyunk a társadalom.Oké,én benne vagyok.Eddig se korrumpáltam,ezután se fogok.Bár bizonyára valahol valamikor valakitől kaptam előnyt vagy nem szenvedtem kárt bármilyen "ellenszolgáltatásért",segitségért cserébe.Mint mindenki.De ha már rajtunk társadalmon múlik..vigyünk bele valami olyat amitől valóban elgondolkozunk,mi,emberek.

Indiában született a következő reklám.
Az ötlet lényege, hogy a magazin bal oldalán egy borítékot nyújtó kezet mutatnak, majd egyet lapozva a jobb oldalon folytatódik a kép, és megpillantjuk a boríték másik felét is, amelyből pénzjegyek lógnak ki. Így ha még egyet lapozni szeretnénk, meg kell fognunk a pénzköteget, ami olyan érzés, mintha mi magunk vennénk át kenőpénzt valakitől.
Jó:a probléma napirenden tartása és az egyéni reakciók kiváltása,elgondolkoztatás
Rossz:a hazai viszonyok közt a többség a reklám ötletessége ellenére mégis azt a sztorit meséli szívesen el egy társaságban ha valahol,valamit a sunyiságnak,korrupciónak köszönhetően ért el hamarabb az átlagnál.
Álszent:az aki a magazin pénzes oldalán nem kétszer nyúlna oda,hátha igazi a pénz..



(forrás:HVG,addict.blog.hu)

Nincsenek megjegyzések: