2008. július 22., kedd

Miért nem használjuk ki az igényességet?

Meglepő de nagyon szívet melengető kutatási eredményeket sikerült átelemezni az NRC
egyik adatgyűjtéséből.A cég a fiatalok pálinkafogyasztási szokásait és pálinka ismereteit vizsgálta.
A szondázott 18-39 év közötti korosztály meglepő érettségről tett tanúbizonyságot a pálinka ismereteit illetően.Nem csak a legtöbbjük fogyasztja,hanem legtöbbször baráti,családi körben,vendégségbe menet vagy vendégeket fogadva bont butéliát hanem még a pálinka egészségre gyakorolt hatásait és annak "népi" adatait is ismerték.Bár a képet árnyalja,hogy a vizsgáltak mind a tradicionális mind a különleges ízeket ismerték a kínálatból,az ízlistát a tradicionális ízeknél a szilva,a különlegességeknél a mézes és a vilmoskörte vezeti.Elöbbi a hatályos szabályok szerint tulajdonképpen mézes-likőr,a második pedig tudjuk,melyik multi vezető pálinka terméke.
Szerencsére 90%-uk tudja,hogy a pálinka hungarikum.
Elgondolkoztam..a vendéglátóiparban és az ital nagykerskedésben dolgozó kaposvári vállalkozók közül melyikük forgalmaz kimondottan somogyi pálinkákat.
Sokan erre azonnal rávágnák,pálinkát ugyan minden gyümölcsből lehet késziteni a megfelelő szabályozás keretein belül de Somogyban nincs olyan domináns gyümölcs amiből olyan csúcspálinkát készitenének mint a szatmári szilva,a kecskeméti barack.Pedig ugye a törkölypálinka gyakorlatilag minden bortermő vidéken előfordul.Ahol magas minőségű a bor,ott magas minőségű a törköly is.Megyénkben pedig a déli Balaton-part rendelkezik csúcsborászokkal,borászatokkal és a többi megyei bortermelő sem nyertlen kétéves.Vajon miért nem ismerünk első "blikkre" tipikus somogyi pálinkát?
Pedig Somogyban van egy pálinkafőzde amelyik a World Spirit Award-on a világ 20 legjobb szeszfőzdéi közé került pálinkáival.Zamárdiban vannak,Zimekék.Sajmeggy,Vadőszibarack,Szeder...ezek lettek többek közt aranyérmesek a versenyen.És nekünk Somogyban ne lenne világszintű pálinkánk?De van!
És miért nem tud erről mindenki Somogyban?Talán mert a főzdét kielégíti,hogy kiszolgálja a legnevesebb szállodákat és éttermeket?Vagy mert nem is tudnak róla a kaposvári emberek?A honlapjuk vendégkönyvét elolvasva nincs kaposvári bejegyzés.Soprontól Szolnokig,Pesttől Tatabányáig mindenhonnan van ismerőjük...
De ha már a Zimek pálinkafőzde nem nyit a "tömeg" felé,mert nem látunk sehol se promóciót,se készletet a kaposvári bárokban,kávézókban,éttermek többségében akkor miért nincs olyan vállalkozó aki kooperálna velük a vendéglátóiparon túl?

Érdemes megnézni az alábbi ábrát.A tág értelemben vett társas összejövetelek,szórakozási formák után a legnagyobb ismereti arány(28%) a hagyományosan betegség elleni szerként is ismeri,használja a pálinkát.


Még nem találkoztam olyan kaposvári fogorvossal például aki ezt a pazar marketing fogást és reklám lehetőséget be merte volna vállalni..Pedig ennél egyedibb és szórakoztatóbb kuncsaft csalogató taktikát a fogorvosi szakmában nem hallottam még...

Vagy ha már a bárok,éttermek,kávézók nem harsogják büszkén,hogy náluk kapható(nem is hiszem,hogy soknál van..) a Zimek-féle világbajnok nedűkből,akkor legalább egy fagylaltozó és cukrászda kihasználhatná a pálinka-permet termékét a zamárdiaknak.
Biztos vagyok benne,hogy Zimekék szivesen fogadnák a kreatív ötlettel előálló vállalkozást.
Csak ismerni kellene a cégeinknek a saját megyénk értékeit,tudniuk kellene használni a megfelelő ötlet kimunkálására az olyan adatokat amik első ránézésre távol állnak a profilunktól..
Kreativitás...és egyediség.

Nincsenek megjegyzések: